Μετακίνηση προσωπικού για επιμόρφωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ 2023 στο πανεπιστήμιο Özyeğin στην Κωνσταντινούπολη (Τουρκία)

Έκθεση Μετακίνησης Erasmus+

Η μετακίνηση Erasmus+ πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 3 έως 07/06/2024. Κατόπιν συμφωνίας επισκεφθήκαμε το ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο Özyeğin, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Çekmeköy στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.

Η επιμόρφωση έλαβε χώρα από τις 04/06/2024 έως και τις 06/06//2024. Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων μας υποδέχτηκε θερμά στις 04/06/2024 και η υπεύθυνη κ. Yasemin Özbaş μας σύστησε στην υπηρεσία Δημοσίων Σχέσεων καθώς και στις λοιπές διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος. Το γραφεία των υπηρεσιών μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση καθώς ήταν πολύ όμορφα διακοσμημένα, φιλόξενα και όλα άρτια εξοπλισμένα ενώ για το κάθε γραφείο υπήρχε πολυμηχάνημα- εκτυπωτής αλλά και χώρος υποδοχής επισκεπτών-φοιτητών/τριών.

Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος όπου επισκεφθήκαμε όλες τις σχολές που φιλοξενεί το Ίδρυμα. Πιο συγκεκριμένα επισκεφθήκαμε τη Σχολή Επιχειρήσεων, τη Σχολή Μηχανολόγων,  τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, τη Σχολή Αεροπορικών και Αεροναυπηγικών Επιστημών, τη Σχολή Νομικής, τη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού και τη Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών. Ιδιαίτερα χρήσιμη σε αυτή τη προσπάθεια στάθηκε η εφαρμογή πλοήγησης την οποία έχει σχεδιάσει και λειτουργεί το Ίδρυμα για τα μέλη του με στόχο την εύκολη πλοήγηση και εύρεση των γραφείων και υπηρεσιών του Ιδρύματος αλλά και την διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ αυτών.

Επιπλέον, περιηγηθήκαμε στα άρτια και υπερσύγχρονα εξοπλισμένα  εργαστήρια μαγειρικής, αρχιτεκτονικής. Ιδιαίτερη εντύπωσε μας προκάλεσαν οι διάφοροι προσομοιωτές εκμάθησης όπως αυτός από αληθινό πιλοτήριο αλλά και οι προσομοιωτές δωματίων-υποδοχής που είχαν φτιαχτεί όπως ακριβώς κάποια εν λειτουργία ξενοδοχεία της Πόλης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε το γεγονός ότι υπήρχε ολόκληρη πτέρυγα με πληθώρα κουζινών για όλα τα είδη μαγειρικής με εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Η ξενάγηση περιελάβανε ακόμη επίσκεψη σε κάποιες από τις αίθουσες διδασκαλίας των τμημάτων οι οποίες διαπιστώσαμε ότι ήταν εξαιρετικά σχεδιασμένες αμφιθεατρικά και όλες εξοπλισμένες με διαδραστικούς πίνακες, συσκευές προβολής και οθόνες προβολής.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι στην κάθε σχολή λειτουργεί εστιατόριο καθώς επίσης και πληθώρα καφετεριών, ενώ η κάθε σχολή διατηρεί τη δικιά της εξοπλισμένη βιβλιοθήκη με χώρους μελέτης φοιτητών. Χώροι συνάθροισης και μελέτης φοιτητών/τριών υπάρχουν σε διάφορα μέρη στους χώρους του Ιδρύματος τόσο στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων όσο και σε υπαίθριους χώρους εντός της Πανεπιστημιούπολης ειδικά διαμορφωμένους για το σκοπό αυτό.

Η κ. Özbaş μας  ενημέρωσε επίσης για τον αριθμό εισαχθέντων φοιτητών/τριών ανά σχολή καθώς επίσης και για τον αριθμό και την προέλευση των αλλοδαπών φοιτητών που επιλέγουν το Πανεπιστήμιο Özyeğin για σπουδές. Παράλληλα, μας ενημέρωσε για τα ποσά φοίτησης, σίτισης και τη δυνατότητα διαμονής των φοιτητών στις φοιτητικές εστίες του Ιδρύματος που βρίσκονται εντός του campus τις οποίες  είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε από το εξωτερικό τους διαπιστώνοντας τον καλό σχεδιασμό τους και την εξαιρετική κατάσταση στην οποία διατηρούνται.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ενημερωθήκαμε ακόμη για το ότι η διεξαγωγή των μαθημάτων για όλες τις Σχολές και τα Τμήματα εκτός της Νομικής Σχολής, γίνεται στην αγγλική γλώσσα καθώς και αυτός είναι και  ο λόγος που το Ίδρυμα δεν διατηρεί ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών εφόσον στα υπάρχοντα προγράμματα μπορούν να εγγραφούν και αλλοδαποί φοιτητές. Τέλος, για την επίτευξη του επιθυμητού επιπέδου αγγλικής γλώσσας οι φοιτητές/τριες περνούν 2 εξάμηνα/ 1 έτος προετοιμασίας και καθοδήγησης με μαθήματα αγγλικής γλώσσας.

Η τελευταία φάση της ξενάγησης μας περιλάμβανε την επίσκεψη στο sports center το οποίο βρισκόταν εντός του campus. Έκπληκτες διαπιστώσαμε το κέντρο αθλητικών δραστηριοτήτων στο οποίο λειτουργούσε μεγάλη εσωτερική πισίνα, υπερσύγχρονο γυμναστήριο, και εσωτερικό γήπεδο καλαθοσφαίρισης με κερκίδες για μεγάλο κοινό.

Ταυτόχρονα, στον εξωτερικό χώρο υπήρχε γήπεδο αντισφαίρισης, γήπεδο πετοσφαίρισης και γήπεδο 5χ5 όλα στη διάθεση των φοιτητών/τριών για χρήση.

Το επόμενο στάδιο της επιμόρφωσης περιλάμβανε επίσκεψη στο Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας του Ιδρύματος υποδοχής. Η κ. Özbaş μας οδήγησε στο Γραφείο Διασφάλισης Ποιότητας  το οποίο βρισκόταν χωριστά από τις υπόλοιπες διοικητικές υπηρεσίες στο κτίριο της Πρυτανείας απέναντι από το Γραφείο Πρύτανη. Εκεί η κ. Özbaş μας σύστησε στην υπεύθυνη του γραφείου κ. Tugba Cubukcu από την οποία ακολούθησε λεπτομερής παρουσίαση του γραφείου Διασφάλισης Ποιότητας, τις διαδικασίες πιστοποίησης που εφαρμόζονται στο Ίδρυμα . Με το πέρας της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση με ατζέντα θεμάτων τις διαφορές στις διαδικασίες πιστοποίησης μεταξύ του  Πανεπιστήμιου Özyeğin και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις διαδικασίες εξωτερικής αξιολόγησης σε επίπεδο Ιδρύματος, Προπτυχιακών, Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών.

Από πλευράς μας ενημερώσαμε την κ. Cubukcu για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στο δικό μας Ίδρυμα όσον αφορά τις πιστοποιήσεις ενώ και οι δύο πλευρές διαπιστώσαμε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Εξωτερική Συμβουλευτική Επιτροπή σε όλα τα επίπεδα πιστοποιήσεων.

Ωστόσο, η κ. Cubukcu μας τόνισε ότι καθώς το είναι ένα σχετικά νεοσύστατο Πανεπιστήμιο γίνονται συνεχώς προσπάθειες για αναβάθμιση των διαδικασιών και των συστημάτων ποιότητας. Η μεγαλύτερη έμφαση όμως τόσο από τις Εξωτερικές επιτροπές πιστοποίησης όσο και από το ίδιο το Ίδρυμα δίνονται στα μαθησιακά αποτελέσματα.

Με την κ. Cubukcu συζητήθηκαν πρακτικές που εφαρμόζονται για την άνοδο στις διεθνείς λίστες κατάταξης Ιδρυμάτων και πιο συγκεκριμένα για τη λίστα κατάταξης Times Higher Education στην οποία συμμετέχουν τόσο το Πανεπιστήμιο Özyeğin όσο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Τέλος, συζητήθηκαν ζητήματα πιστοποίησης που αφορούν του αποφοίτους και η κ. Cubukcu μας ενημέρωσε ότι το Ίδρυμα υποδοχής έχει στη διάθεση σου ξεχωριστό γραφείο το οποίο επεξεργάζεται και διαχειρίζεται μέσω πληροφοριακού συστήματος εξάγοντας στατιστικά και παρατηρώντας προσεκτικά την πορεία των αποφοίτων.

Δεν είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε διάλεξη ή/και να επισκεφθούμε κάποια μέλη του διδακτικού προσωπικού καθώς τόσο το εαρινό εξάμηνο όσο και η εξεταστική περίοδος είχαν περατωθεί για το Πανεπιστήμιο Özyeğin. Πάνω σε αυτό διαπιστώσαμε ακόμη ότι στο Ίδρυμα Υποδοχής η αντίστοιχη εξεταστική Σεπτεμβρίου που διενεργείται στο Ίδρυμα Προέλευσης εκεί διενεργείται αμέσως μετά την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου με διάστημα διαφοράς μίας εβδομάδας.

Εν κατακλείδι, η επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Özyeğin, ήταν μία αξέχαστη εμπειρία, γεμάτη με νέες γνώσεις και γνωριμίες. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε στην αναφορά μας το πόσο εξυπηρετικοί, φιλόξενοι και ευγενικοί υπήρξαν οι οικοδεσπότες τόσο κατά την επίσκεψή μας όσο και κατά τη διάρκεια της συνεννόησης μας για τη διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων εγγράφων που απαιτούνταν στο πλαίσιο της  συμφωνίας μετακίνησης, γεγονός που ενίσχυσε την άψογη εικόνα του Ιδρύματος.

Η επίσκεψή μας έκλεισε με θετικό πρόσημο εφόσον συζητήθηκε το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων κατόπιν εισήγησης και έγκρισης των ανώτερων στελεχών αυτών.

Για τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας,
Ευθαλιτσίδου Κυριακή
Πήττα Αθηνά

 

 

© 2017 erasmus.uowm.gr