Κινητικότητα Προσωπικού για Επιμόρφωση στο Πανεπιστήμιο UNEC στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο της Διεθνούς Κινητικότητας του Προγράμματος Erasmus+

Περίοδος κινητικότητας: από 24/06/2024 έως 28/06/2024

Διάρκεια κινητικότητας: 5 ημέρες

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Κινητικότητας του Προγράμματος Erasmus+, ο κος Νικόλαος Ασημόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών  και η κα Αικατερίνη Μπλάντα, Ιδρυματική Συντονίστρια και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος Erasmus+  επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο UNEC στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Σκοπός της κινητικότητας  ήταν:

  • Η απόκτηση ευρύτερης γνώσης και κατανόησης του εργασιακού περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου UNEC
  • Η συλλογή σημαντικών πληροφοριών σχετικά με νέες και καινοτόμες μεθοδολογίες και εργαλεία διεθνοποίησης
  • Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με σκοπό την βελτιστοποίηση των στρατηγικών διεθνοποίησης και των δύο εμπλεκόμενων μερών.

Στα πλαίσια αυτών των στόχων  πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες:

Ημέρα 1 – 24 Ιουνίου: Συνάντηση καλωσορίσματος. Συζήτηση με μέλη ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού (10:00 – 15:00)

Υποδοχή από την Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, κα Afet Alakbarova και συνάντηση καλωσορίσματος με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου,  Καθηγητή Adalat Muradov.

Ημέρα 2 – 25 Ιουνίου: Παρουσιάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Κρατικού Οικονομικού Πανεπιστημίου του Αζερμπαϊτζάν. Συζήτηση και ανταλλαγή καλών πρακτικών (9:00 – 14:00)

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συνδιοργανώνει με το UNEC από το 2014 ένα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στο οποίο διδάσκουν καθηγητές και από το δύο Πανεπιστήμια και ο τίτλος απονέμεται από κοινού.  Συζητήθηκε η επέκταση της συνεργασίας και σε κοινά  Διδακτορικά Προγράμματα στα οποία οι υποψήφιοι θα μπορούν να διεξάγουν  έρευνα και στα δύο Πανεπιστήμια.

Ημέρα 3 – 26 Ιουνίου: Ξενάγηση στην πανεπιστημιούπολη και περιήγηση στην πόλη. (9:00 – 14:00)

Ξενάγηση  στις αίθουσες διδασκαλίας οι οποίες είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα.

Ξενάγηση σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά εργαστήρια  εξοπλισμένα με σύγχρονους υπολογιστές και λογισμικά τα οποία χρηματοδοτούνται από  μεγάλες εταιρείες όπως η Bloomberg.

Επίσκεψη σε υπερσύγχρονες αίθουσες τηλεκπαίδευσης. Στο UNEC μετά την πανδημία υιοθετήθηκε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μόνιμη βάση και σήμερα  70% των φοιτητών παρακολουθούν  τα μαθήματα εξ αποστάσεως.

Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά αλλά με φυσική παρουσία των φοιτητών σε ειδικές αίθουσες.

Ημέρα 4 – 27 Ιουνίου: Συναντήσεις με Λειτουργούς Διεθνούς Συνεργασίας και συζητήσεις σχετικά με τη δυνατότητα αύξησης του αριθμού των ανταλλαγών φοιτητών και μελών του προσωπικού και των δύο Πανεπιστημίων (9:00 – 14:00)

Σε συναντήσεις με την υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων  του UNEC συζητήθηκε η δυνατότητα οργάνωσης joint προγραμμάτων σπουδών στα οποία οι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα διαδοχικά στα συνεργαζόμενα ιδρύματα και οι καθηγητές μπορούν να διδάσκουν επίσης και στα δύο πανεπιστήμια.  Και στις δύο χώρες υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο επιτρέπει αυτή την μορφή εκπαίδευσης και το UNEC  ήδη έχει υλοποιήσει joint προγράμματα με άλλα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.

Ημέρα 5 – 28 Ιουνίου: Συζήτηση για θέματα διεθνοποίησης και για τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων (9:00 – 14:00)

Είχαμε την τιμή να συμμετάσχουμε στην τελετή ορκωμοσίας του Πανεπιστημίου στην οποία ορκίστηκαν πάνω από 5.000 απόφοιτοι και στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από διάφορα Πανεπιστήμια γειτονικών χωρών με τους οποίους είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να εκφράσουμε την αμοιβαία επιθυμία για διεύρυνση των συνεργασιών.

Συμπερασματικά, η κινητικότητα επιβεβαίωσε την  εξαιρετική  συνεργασία μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων,  προσέφερε ευκαιρίες για περαιτέρω και εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα διεθνοποίησης, και έθεσε το πλαίσιο για επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων προς αμοιβαίο όφελος.

© 2017 erasmus.uowm.gr