Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος Erasmus+, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη γλωσσική προετοιμασία των μετακινούμενων φοιτητών στο εξωτερικό τόσο για σπουδές όσο και για πρακτική άσκηση διότι μ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η ποιότητα στη κινητικότητα και επιτυγχάνονται καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα.
Στο πρόγραμμα Erasmus+, θα διατίθενται διαδικτυακά (on–line) μαθήματα γλωσσικής προετοιμασίας των φοιτητών που πρόκειται να μετακινηθούν για σπουδές και πρακτική άσκηση και των οποίων η κύρια γλώσσα διδασκαλίας ή εργασίας τους είναι τα Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Γαλλικά και Ολλανδικά.
Το εργαλείο/ πλατφόρμα για τα διαδικτυακά (on-line) γλωσσικά μαθήματα έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου 2014.
Η διαδικτυακή γλωσσική υποστήριξη παρέχεται ως ακολούθως:
Όλοι οι φοιτητές (εκτός απ’ αυτούς που η μητρική τους γλώσσα είναι μία τις παρακάτω–native speakers) που έχουν επιλεγεί να μετακινηθούν για σπουδές και για πρακτική άσκηση, των οποίων η γλώσσα διδασκαλίας /εργασίας είναι τα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Γερμανικά και Ολλανδικά, θα υποβάλλονται σε ένα διαδικτυακό (on-line) τέστ αξιολόγησης του επιπέδου τους στη γλώσσα που θα χρησιμοποιήσουν για σπουδές ή για την πρακτική τους άσκηση στο εξωτερικό.
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κοινοποιούνται τόσο στους εξεταζόμενους φοιτητές όσο και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα προκύπτει ποιοι φοιτητές δεν έχουν το απαιτούμενο επίπεδο γλωσσικής επάρκειας και κατά συνέπεια δικαιούνται να λάβουν άδεια για να παρακολουθήσουν το διαδικτυακό μάθημα βελτίωσης της γλωσσικής επάρκειας, εφόσον το επιθυμούν.
Το απαιτούμενο επίπεδο γλωσσικής επάρκειας καθορίζεται στη Συμφωνία Ιδρυμάτων (Inter-institutional agreement).
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα κατανείμει τα γλωσσικά μαθήματα στους φοιτητές που τις χρειάζονται και που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν το διαδικτυακό μάθημα γλωσσικής προετοιμασίας. Διευκρινίζεται ότι υπάρχει περίπτωση ο αριθμός των γλωσσικών μαθημάτων που θα προσφερθούν στο Πανεπιστήμιο μας να μην επαρκεί για το σύνολο των φοιτητών. Για το λόγο αυτό, θα δοθούν κατευθυντήριες οδηγίες για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθεί η κατανομή των γλωσσικών μαθημάτων στους φοιτητές.
Μετά τo τέλος της περιόδου κινητικότητας όλοι οι φοιτητές που μετακινήθηκαν στο εξωτερικό για σπουδές ή για πρακτική άσκηση, ανεξαρτήτως εάν έχουν παρακολουθήσει ή όχι το διαδικτυακό μάθημα γλωσσικής προετοιμασίας, υποχρεούνται να υποβληθούν σε δεύτερο τέστ αξιολόγησης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν βελτιώθηκε η γλωσσική ικανότητα κατά τη περίοδο της κινητικότητας.
Ο φοιτητής μπορεί να παρακολουθήσει το διαδικτυακό μάθημα γλωσσικής προετοιμασίας πριν και κατά τη διάρκεια της κινητικότητάς του στο εξωτερικό.
Οι φοιτητές αναλαμβάνουν την ευθύνη παρακολούθησης του διαδικτυακού μαθήματος γλωσσικής προετοιμασίας.
Στη περίπτωση που φοιτητές βάσει των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης έχουν το απαιτούμενο επίπεδο γλωσσικής επάρκειας, αλλά ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το διαδικτυακό μάθημα γλωσσικής προετοιμασίας για βελτιώσουν το επίπεδο γλωσσικής επάρκειας τους, μπορούν να λάβουν άδεια από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες άδειες. (χαμηλή προτεραιότητα).
Επισημαίνεται ότι στη σύμβαση επιχορήγησης του φοιτητή και συγκεκριμένα το άρθρο 6 αφορά τα διαδικτυακά μαθήματα γλωσσικής προετοιμασίας.